10151187_1484476588522450_509185176936506623_n

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ … ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Είναι πολύ ευχάριστο γεγονός να ξεκινάς ένα θέμα για 2 ημέρες, όπως συνέβη με την «Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης» και με την ανατροφοδότηση των παιδιών (με απορίες, παρατηρήσεις, προτάσεις) να συνεχίζεται σχεδόν για 2 εβδομάδες! Ας δούμε λοιπόν τι κάναμε:

Αρχικά διαβάσαμε και σχολιάσαμε τον μύθο του Αισώπου, «Ο τζίτζικας κι ο μέρμυγκας»…Μέσα απ” αυτήν την ιστορία γνωρίσαμε και κατανοήσαμε την έννοια της «αποταμίευσης»…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Παρουσίαση90       OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είδαμε την ιστορία και στο διαδίκτυο…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ζωγραφίσαμε  ότι μας εντυπωσίασε περισσότερο από το παραμύθι…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΙ Ο ΜΕΡΜΥΓΚΑΣ  (πατήστε πάνω στον τίτλο για να παρακολουθήσετε το βίντεο)

Στη συνέχεια συζητήσαμε για το ΠΩΣ μπορούμε να αποταμιεύουμε χρήματα, τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι (κουμπαράς, τράπεζες)…Είδαμε κουμπαράδες που μας έφεραν συμμαθητές μας και διαβάσαμε το υπέροχο βιβλίο «Η ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΟΣ»

(Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο πατώντας τον παρακάτω τίτλο)

Η ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΟΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Η Μυρτώ μάς έφερε τον κουμπαρά που είχαμε φτιάξει πέρσι και είχαμε εμπνευστεί από ΕΔΩ και χαρήκαμε πολύ γιατί τον είχε γεμίσει!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τι θα αγοράσουμε όταν θα γεμίσει ο κουμπαράς μας Σημείωση:τα περισσότερα παιδιά ζωγράφισαν τάμπλετ, κινητά, υπολογιστές και μόνο 2 ζωγράφισαν ένα ποδήλατο και ένα τρακτέρ – παιχνίδι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφού μιλάμε για χρήματα όμως  ας τα «γνωρίσουμε» λίγο καλύτερα…  τα χωρίσαμε σε χαρτονομίσματα και νομίσματα, ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα… επίσης τα ταξινομήσαμε ανάλογα με την αξία τους…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Καλή η θεωρία, ας περάσουμε όμως και στην πράξη… Συγκεντρώσαμε παιχνίδια και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας μαγαζί, «ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ»! Διαλέξαμε παιχνίδια, ορίσαμε τιμές, τις αντιγράψαμε σε ταμπέλες, τοποθετήσαμε τα παιχνίδια, κολλήσαμε τις τιμές, φτιάξαμε πίνακες αναφοράς με τα χρήματα, ταμπέλα «ανοιχτό- κλειστό», την ταμπέλα με το όνομα του μαγαζιού μας και είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ευχαριστούμε την Αθηνά και τον Δημήτρη Π. που έφεραν πολλά παιχνιδάκια για το μαγαζί μας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα από το παιχνίδι στο μαγαζάκι εξοικειωνόμαστε με τα χρήματα, την αξία τους αλλά βγάζουμε και χρήσιμα συμπεράσματα, όπως συνέβη όταν ο Δημήτρης πήγε να αγοράσει κάτι και του φάνηκε «πολύ ακριβό». Τότε μας δόθηκε η ευκαιρία, πάλι μέσα από το παιχνίδι να μιλήσουμε για την «έρευνα αγοράς«. Χωρίσαμε το μαγαζάκι μας σε 2  μαγαζιά…Στην πρώτη περίπτωση, ένα παιδί πήγε να αγοράσει μία κούκλα και παρόλο που του φάνηκε ακριβή (100 ευρό) , την αγόρασε αμέσως ξοδεύοντας όλα τα χρήματά του…στη δεύτερη περίπτωση το ίδιο παιδί ρώτησε για την ίδια κούκλα και στα 2 μαγαζιά και φυσικά προτίμησε την πιο φτηνή(50 ευρό) εξοικονομώντας  κάποια χρήματα…Συμπεράναμε λοιπόν πως δε θα πιέζουμε τους γονείς μας να μας αγοράζουν αμέσως το παιχνίδι που θέλουμε αλλά θα κάνουμε πρώτα μια έρευνα αγοράς και μετά θα καταλήγουμε…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Μάθαμε παροιμίες για την αποταμίευση…κολλήσαμε φασόλια και γράψαμε την παροιμία:«Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι»…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Επειδή όμως είναι και λίγο ειρωνικό να μιλάμε στις μέρες μας για αποταμίευση χρημάτων, αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαφορετική αποταμίευση στην τάξη μας…Αποταμίευση με αγαθά που είναι πολύτιμα μεν αλλά δεν αγοράζονται με χρήματα… Βάλαμε μεγάλες δόσεις από Φιλία, Αγάπη, Ειρήνη, Αγκαλιές, Χαμόγελα κι άλλα πολλά και αποφασίσαμε να γεμίζουμε καθημερινά τον διαφορετικό αυτό κουμπαρά….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Συνεχίζοντας το παραπάνω θέμα, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «αν κάθε μέρα» . Συζητήσαμε τι θα θέλαμε εμείς να μαζεύουμε ή να κάνουμε κάθε μέρα και να έχουμε φτιάξει ή συγκεντρώσει σε μερικά χρόνια και το ζωγραφίσαμε…(αν φυτεύω κάθε μέρα ένα λουλούδι-σε μερικά χρόνια θα έχω τον δικό μου κήπο,   αν μαζεύω ένα βότσαλο-σε μερικά χρόνια θα φτιάξω ένα κάστρο κτλ.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Πατώντας στον παρακάτω τίτλο, μπορείτε να δείτε εικονογραφημένο το βιβλίο «αν κάθε μέρα» http://sofiaadamoubooks.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%9C%CE%99%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97

Μάθαμε ότι το νόμισμά μας λέγεται ευρό, μάθαμε να ξεχωρίζουμε το σύμβολό του από άλλα σύμβολα και παρατηρήσαμε νομίσματα με τον μεγεθυντικό φακό..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Παρατηρώντας τα νομίσματα , κάποιο παιδί παρατήρησε πως «στην πίσω μεριά του δίευρου υπάρχει ένας άνθρωπος κι ένα άλογο» Εκτυπώσαμε από το διαδίκτυο την πίσω πλευρά από ένα δίευρο και παρατηρώντας προσεκτικά είδαμε πως πρόκειται για μία κοπέλα πάνω σ” έναν ταύρο…..Κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον μύθο σχετικά με την «Αρπαγή της Ευρώπης» αλλά και να συμπεράνουμε από που πήρε το όνομά της η ήπειρός μας και το νόμισμά μας…

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Αγήνορας, γιος του Ποσειδώνα και της Λιβύης, βασίλευε στην πόλη Σιδώνα στη μακρινή Ανατολή. Σ’αυτήν την πόλη έρχονταν έμποροι από όλο τον κόσμο. Μπορούσες να βρεις εμπορεύματα από κάθε γνωστό μέρος εκείνης της εποχής. Ο Αγήνορας παντρεύτηκε την όμορφη Τηλέφασσα και απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγόρια (τον Κάδμο, τον Θάσο, τον Φινέα, τον Φοίνικα, τον Κίλικα) και ένα κορίτσι, την Ευρώπη. Η Ευρώπη ήταν τόσο όμορφη που ακόμα και η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη, ζήλεψε την ομορφιά της. Όταν άκουσε ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, για την ομορφιά της Ευρώπης μπήκε σε μεγάλη περιέργεια να την γνωρίσει. Μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο με χρυσά κέρατα και πήγε στο λιβάδι που η Ευρώπη μάζευε λουλούδια και χόρευε με τις φίλες της. Αμέσως θαμπώθηκε από την ομορφιά της και την ερωτεύτηκε. Καθώς πετούσαν πάνω από τη θάλασσα, ο Ποσειδώνας ηρέμησε τα κύματα με την τρίαινά του, για να περάσει ο όμορφος ταύρος με την Ευρώπη. Η Ευρώπη έκλαιγε και ζητούσε βοήθεια, μα ο Έρωτας ο μικρός φτερωτός θεός, γέμιζε σιγά σιγά την καρδιά της με αγάπη. Έτσι έφτασαν στην Κρήτη. Εκεί, χαμήλωσε ο ταύρος απαλά και άφησε την Ευρώπη. Ένας γίγαντας φοβερός, ο Τάλως, ανέλαβε να τη φυλάει. Ο Δίας γύρισε στον Όλυμπο αλλά κατέβαινε πολύ συχνά στην Κρήτη για να βλέπει την αγαπημένη του. Έτσι η όμορφη κόρη από την Ανατολή βρέθηκε στη Δύση και σε αυτή λένε ότι οφείλεται και το όνομα της ηπείρου Ευρώπης (πηγή: ο Μύθος της Ευρώπης, περίληψη, εκδόσεις Ρέκος) 
Είδαμε σχετικές καρτέλες, βίντεο και προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε την αρπαγή της Ευρώπης …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Πατώντας στα μπλε γράμματα μπορείτε να παρακολουθήσετε τον μύθο για την Αρπαγή της Ευρώπη:   Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με απλά λογάκια είπαμε τι είναι ο σπάταλος, ο τσιγκούνης, ο φιλάργυρος , είδαμε στο διαδίκτυο την ιστορία του κύριου Τσιγκούνη που μας άρεσε πολύ και κάναμε μία εργασία σχετική με την ιστορία…

22-10-2015 9;33;56 πμ    23-10-2015 7;42;25 πμ

Την ιστορία του κ. Τσιγκούνη, μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

 

Κάναμε κουμπαράδες που εμπνευστήκαμε από   ΕΔΩ… Αρχικά τύλιξα όλα τα κουτιά με χαρτοταινία για να πιάσει η μπογιά και στη συνέχεια ανέλαβαν τα παιδιά…τους έβαψαν στο χρώμα της αρεσκείας τους, κόλλησαν μάτια, στόμα, μαλλιά, πόδια κι έτοιμοι οι κουμπαράδες μας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Εδώ τελειώνει το πρώτο μας άρθρο για την αποταμίευση…στα επόμενα θα δούμε πως με αφορμή την αποταμίευση γνωρίσαμε τον αριθμό 1, το γράμμα Α, α   αλλά κάναμε και μια πρώτη γνωριμία με τα σχήματα.

 ΠΗΓΕΣ:

http://natalinaeton5.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

http://http://sofiaadamoubooks.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%9C%CE%99%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97

http://http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/10/blog-post_26.html

http://http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2015/10/blog-post_31.html

http://http://edonipiagogeio.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4.html

http://http://blogs.sch.gr/nipanal/2013/11/06/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7/

http://http://niparrianwn.blogspot.gr/2013/10/blog-post_30.html

http://http://xwrapaidiwn.blogspot.gr/2013/10/blog-post_11.html?spref=fb

http://http://5o-7oniptyrnavou.blogspot.gr/2014/10/31.html

Δημοσιεύτηκε από Μιχαηλίδου Κική (ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ)