Μιλώντας για τα γεγονότα του ’40, αναπόφευκτα η κουβέντα πήγε στον πόλεμο και στις συνέπειές του. – Τι συνέβαινε στη χώρα μας όταν γινόταν ο πόλεμος; -Σκοτώνονταν οι φαντάροι μας, άλλοι τραυματίζονταν, τα παιδιά έμεναν χωρίς μπαμπάδες γιατί πολεμούσαν, δεν είχαν λεφτά, φαγητά, απάντησαν τα παιδιά φέρνοντας στο μυαλό τους τις εικόνες που είχαμε δει..
Στη συνέχεια, τους έδωσα εικόνες που κρατούσαν κρυμμένες από τους συμμαθητές τους…έπρεπε να περιγράψουν την καθεμία όσο καλύτερα μπορούσαν, με πολλές λεπτομέρειες (παρατηρητικότητα, ανάπτυξη προφορικού λόγου) και οι συμμαθητές τους να καταλάβουν αν πρόκειται για εικόνα πολέμου ή ειρήνης…Στη συνέχεια την παρουσίαζαν και αφού την σχολιάζαμε όλοι μαζί την τοποθετούσαμε στην αντίστοιχη ομάδα..
Δεν ξεχάσαμε βέβαια να αναφέρουμε πως ο πόλεμος δεν έχει απώλειες μόνο για τους ηττημένους αλλά και τους νικητές, όχι μόνο για όσους αμύνονται αλλά και τους επιτιθέμενους.. Αναφερθήκαμε στο σύμβολο της Ειρήνης, το είδαμε σε εικόνες, το κάναμε με στεφάνι και μαρκαδόρους…
Με ένα στεφάνι σχηματίσαμε τον κύκλο, με χάρακα τις γραμμές και με τις παλάμες μας φτιάξαμε το σήμα της Ειρήνης για να στολίσουμε το σκηνικό της γιορτής μας…
Φτιάξαμε και δύο παιδάκια: τον «Ειρηνούλη» και την «Ειρηνούλα» για να πάρουμε στο σπίτι μας…Στολίσαμε το σώμα με καρδούλες από τον φιγουροκόπτη, βάλαμε κεφάλι, χέρια, πόδια…κι έτοιμο!! (την ωραία ιδέα τη βρήκαμε στο blog:«Το νηπιαγωγείο μ΄αρέσει πιο πολύ»).
Λεπτομέρεια: Όταν ένας φίλος μας κουράζεται, πάμε και τον βοηθάμε!
Συζητώντας τις έννοιες πόλεμος-ειρήνη, μιλήσαμε και για τις αντίθετες λέξεις…με τη βοήθεια καρτελών κατανοήσαμε τι σημαίνουν και παίξαμε χωρισμένοι σε 2 ομάδες: η μία ομάδα έλεγε μία λέξη και η άλλη έπρεπε να βρει την αντίθετη..
Μάθαμε «Το τραγούδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ», που άρεσε πολύ στα παιδιά και το τραγουδήσαμε πολλές φορές(μια υπέροχη ιδέα της Μαίη Κοκκίδου από το «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού». Μας προτείνει Το ποιήμα του «Ναι» και του «Όχι» που μπορούμε να το τραγουδήσουμε με τη γνωστή μελωδία του τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαηδόνη ( Ο Ύμνος των Μαύρων Σκυλιών ).
Τέλος, φτιάξαμε τον «Ειρηνούλη της τάξης» που χαμογελάει διάπλατα όταν μας βλέπει πόσο αγαπημένα κι ειρηνικά παίζουμε, συνεργαζόμαστε, αλληλοβοηθιόμαστε..
Και τα παιδιά δίνουν το σύνθημα: ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «Χ» !
ΠΗΓΕΣ:
http://http://edonipiagogeio.blogspot.gr/2015/10/blog-post_20.html
http://http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/08/blog-post_8226.html
Δημοσιευμένο από Μιχαηλίδου Κική (ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ)