Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΕΙΣ

DSCN9010

ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ & ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

IMG-be10bf73cb02a7a6269239024da9e9a7-V               Συμμετέχουμε στην δράση του κέντρου πρόληψης »ΠΡΟΝΟΗ»
με πολλά χαμόγελα και με το μήνυμα της αφίσας….
«Οι κάλτσες μας αλλιώς…..όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί στον σχολικό χώρο!»

,   DSCN9008DSCN9015  DSCN9016DSCN9017  DSCN9018

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση με θέμα
«Σχολική Βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση»
πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6
 Μαρτίου 2020,
την οποία διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού  σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συλλόγους Διδασκόντων.

Στην αρχή η Διευθύντρια του Σχολείου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συμμετοχή τους, ανέφερε ότι η σημερινή συγκέντρωση αποδεικνύει έμπρακτα ότι η σχολική κοινότητα δεν εφησυχάζει αλλά επαγρυπνεί και βάζει την πρόληψη και την αποτροπή στην πρώτη γραμμή της δράσης της. Επισήμανε δε ότι σκοπός δεν είναι να δοθούν μαγικές συνταγές για τη λύση του εν λόγω προβλήματος, που διαταράσσει την παιδαγωγική διαδικασία στον πυρήνα της, αλλά να προβληματιστούν όλοι σοβαρά και υπεύθυνα.

Στη συνέχεια, η Ψυχολόγος κΝάντση Αθηνά, που είχε και τον συντονισμό της συνάντησης, ανέπτυξε διεξοδικά το φαινόμενο της σχολικής βίας, το οποίο, όπως είπε, είναι δεδομένο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αναζητούμε «ποιος φταίει», αλλά κυρίως να εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα προληφθεί και θα αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, επισήμανε πολλές φορές την έλλειψη επικοινωνίας και την ανάγκη εποικοδομητικού και συχνού διαλόγου των γονιών με τα παιδιά τους.
213
4
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με τους κατάλληλους τρόπους προσέγγισης των παιδιών κατά την εκδήλωση του φαινομένου, όπως και τον τρόπο συνεργασίας σχολείου και οικογένειας για την καλύτερη αντιμετώπισή του. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία διαλόγου με τους γονείς για τη διαπραγμάτευση ποικίλων ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια, όπως η διαχείριση των συναισθημάτων, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, καθώς και οι νέες μορφές του φαινομένου της σχολικής βίας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η σχολική βία είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που καταγράφει ανησυχητική αύξηση, έχοντας ως επακόλουθο πολυποίκιλες και βλαβερές συνέπειες στην πνευματική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην εμπέδωση αρμονικού μαθησιακού κλίματος.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου & Δ.Σ. Σταυρού σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συλλόγους Διδασκόντων, σας προσκαλούν την Παρασκευή, 6/3/2020 και ώρα 5.30μμ, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου, στην ομιλία-συζήτηση με την Ψυχολόγο κ. Νάντση Αθηνά και με θέμα «Σχολική Βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση».

Η παρουσία όλων κρίνεται πολύτιμη.

Είσοδος ελεύθερη.

                                                     Με εκτίμηση,

                                      Οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων

                                 του Νηπιαγωγείου και Δ.Σ. Σταυρού

2

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 και ώρα 9π.μ – 11π.μ., πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  των παιδιών της Α΄τάξης του Δ. Σ. Σταυρού με την δασκάλα τους κ. Κική, στο Νηπιαγωγείο μας.
Με σκοπό την υλοποίηση κοινών δράσεων λόγω της ΄΄Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Εκφοβισμού΄΄- στα πλαίσια του προγράμματος της «Ομαλής μετάβασης των νηπίων».

                                                                    ΣΤΟΧΟΣ
Ευαισθητοποίση των παιδιών στο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
                                     (λεκτική, σωματική, κοινωνική απομόνωση)
Με αφορμή την ανάγνωση σχετικών παραμυθιών και την παρατήρηση εικόνων δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν και να συνεργαστούν σε βιωματικά παιχνίδια,
στη ζωγραφική και στη γραφή.
Ενδεικτικά παραθέτουμε….
Χωρισμένα τα παιδιά σε δυο ομάδες ζωγράφισαν και έγραψαν:
                                             λέξεις που δίνουν χαρά…ανθρωπάκι χαρούμενο και
                                             λέξεις που δίνουν λύπη…ανθρωπάκι λυπημένο

4    DSCN8958

Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγράφισε θετικές συμπεριφορές που μπορεί να κάνει με τα χέρια τα οποία και παρουσίασε στην ολομέλεια και στο τέλος δημιουργήσαμε την αφίσα με  θετικά μηνύματα!
Η αφίσα αναρτήθηκε στο χώρο του Δ.Σ. στα πλαίσια της προγραμματισμένης ομιλίας με θέμα «Σχολική Βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση» στις 5:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

23

                                                                                                 Η νηπιαγωγός Κουτσογιώτα Αλεξάνδρα

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σήμερα Τετάρτη 05/03/2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  της υπεύθυνης εκπαιδεύτριας του Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Αλεξάνδρειας στο νηπιαγωγείο Σταυρού, στα πλαίσια των παρεμβάσεων, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού από το Υπουργείο Υγείας, στα παρακάτω θέματα Αγωγής Υγείας:
«Πρόληψη ατυχημάτων και Πρώτες βοήθειες για παιδιά»
Η ενημέρωση στα νήπια έγινε από την υπεύθυνη εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κ. Ελένη με μεγάλη επιτυχία καθώς η δράση του προγράμματος είχε βιωματικό χαρακτήρα.

DSCN8926    1

DSCN8937    000

00   0

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 04/04/2019, πραγματοποιίθηκε επίσκεψη στο νηπιαγωγείου Σταυρού και υλοποιήθηκε η ενημερωτική/σχολική δράση από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, με θέμα:
«Υγιής αναπνοή-Αναπνέω καθαρό αέρα».
Η διάρκεια ενημέρωσης μίας (1) διδακτικής ώρας έγινε παρουσία των εκπαιδευτικών και κατόπιν της έγγραφης βεβαίωσης-συγκατάθεσης των γονέων των μαθητών/ τριών.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ